- Tahinis is een keten van familierestaurants die al zijn winst in bitcoin investeert, een strategie “die vlekkeloos werkt” terwijl het bedrijf zich uitbreidt.
- De oprichters van Tahanis zeggen de investering die ze voor het eerst hebben gedaan in augustus 2020, als een manier om de winst te beschermen tegen de stijgende inflatie, al met 460 procent hebben zien toenemen.
- Het Canadese bedrijf zegt dat het andere kleine bedrijven heeft geholpen om een “bitcoin-standaard”-strategie te adopteren.
- Lees ook: De bitcoin leek te beschermen tegen inflatie – totdat de grootste cryptomunt binnen 10 dagen ruim 15% in waarde daalde
Tahinis is een restaurantketen van een Canadese familie. Naast gerechten uit de Arabische en islamitische wereld, serveren de eigenaren ook advies aan mede-ondernemers: investeer in bitcoin.
Voor zover bekend is Tahinis de enige restaurantketen die honderd procent van de winst investeert in cryptovaluta. De oprichters, broers Aly en Omar Haman, zien investeringen in bitcoin als de manier om uit te breiden tijdens de coronacrisis en de stijgende inflatie die de prijs van ingredienten voor bijvoorbeeld shawarma omhoog stuwt. Het bedrijf uit Londen in Canada investeerde in augustus 2020 voor het eerst in bitcoin.
“Onze eerste investering heeft ons tot nu toe 460 procent rendement opgeleverd, en dat was voor ons nog maar het begin”, vertelt Aly in een interview met Business Insider. Hij is naast oprichter ook de marketingdirecteur van Tahinis. “We blijven onze winst stoppen in bitcoin. We investeerden zelfs in april 2021 toen de prijs op een piek zat, en ook toen die daarna weer daalde. Maand na maand na maand stoppen we geld in bitcoin. En tot nu toe met groots succes.”
In augustus 2020 verhandelde bitcoin voor een kleine 12.000 dollar. Afgelopen vrijdag was de waarde 58.075 dollar, om maandag weer rond de 50.000 dollar te schommelen.
'Rattengif' als strategie
Tahinis volgt de zogeheten "bitcoin-standaard"-strategie. Volgens Aly is het investeren van echte harde Canadese dollars winst in crypto afgekeken van de strategie van MicroStrategy. Het databedrijf gebruikt 'overtollig' contant geld om te investeren in 'betrouwbare opslagplekken van waarde'. Op donderdag 18 november bezat MicroStrategy 114.042 bitcoins met een waarde van 6,8 miljard dollar.
Aly had lange tijd de hype rond bitcoin genegeerd, vertelt hij. Totdat hij een van zijn idolen - investeerder Warren Buffett - in 2018 cryptovaluta hoorde bestempelen als "rattengif in het kwadraat".
Tahanis zet maandelijks werkkapitaal opzij en stuurt vervolgens om de zoveel tijd de winst richting bitcoin. De restaurantketen wil niet openbaar maken hoeveel cryptovaluta ze bezit. Wat de broers wel los willen laten, is dat ze het afgelopen jaar meer dan 8 miljoen dollar aan inkomsten in de restaurants verdienden.
Dit jaar breidt Tahanis uit van acht naar negen restaurants. Maar in 2022 komen daar nog twintig vestigingen bij. Allemaal dankzij de investeringen in bitcoin. Volgens Aly werkt Tahanis samen met tientallen bedrijven die op dezelfde manier willen investeren in crypto.
Een familiegeschiedenis met de gevolgen van inflatie
"Het grootste probleem waar we nu mee worstelen is het feit dat de dollarwaarde daalt. Centrale banken zeggen dat de inflatie rond de vijf procent is, maar de hoogte is afhankelijk van welke producten je koopt. Kip is sinds maart 2020 45 procent duurder geworden, rundvlees 25 procent. Geïmporteerde goederen en kruiden kosten 65 procent meer", vertelt Aly. "En oliën 110 procent."
Volgens hem is het logisch om geld te stoppen in bitcoin omdat de waarde ervan - in tegenstelling tot de dollar - de komende tien jaar harder zal groeien.
De gebroeders Hamams zijn gevoelig als het gaat om devaluaties van valuta. Zij zagen tussen 2012 en 2017 het vermogen van hun ouders verdampen door een waardevermindering van de Egyptische pond tegenover de dollar van maar liefst 65 procent.
Beide broers liepen mee met de massale demonstraties in Caïro in 2011 die het bewind van toenmalig president Hosni Mubarak omverwierpen. "We trotseerden de mobiele eenheid en wolken traangas", vertelt Aly. "We emigreerden een jaar later naar Canada met een hernieuwde levenslust en hoop om onze nieuwe levens daar te beginnen."
Tahinis is het resultaat hiervan. De Hamam-broers kregen hun dubbele Egyptisch-Canadese nationaliteit doordat hun vader zijn promotie-onderzoek deed in Canada en later als hoogleraar wiskunde werk vond in Saoedi-Arabië.
Investeren, maar niet betalen met bitcoin
In ieder Tahinis-restaurant zijn bitcoin-automaten geplaatst om werknemers en klanten aan te moedigen om in de cryptovaluta te investeren. Bij de keten kan nog niet betaald worden met de digitale munt omdat de boekhouding en de belastingaangifte nu eenmaal gemakkelijker zijn met betaalmiddelen die een vaste waarde hebben. Ook willen de broers vooral dat mensen bitcoin bezitten.
Hoewel Tahinis werd geraakt door de coronacrisis - de verkoop daalde met tachtig procent en zorgde voor gedwongen ontslagen - begon al in mei 2020 het herstel. De bitcoin-investeringen en het snelle bedieningsmodel van het restaurant hielpen daarbij. "Er zijn meer franchiseverzoeken na dan voor COVID", vertelt Omar Haman aan Business Insider.
"We hebben een voltallig marketingteam dat iedere dag content produceert die een glimlach op je gezicht tovert", zegt Omar. En die uiteraard consumenten uitnodigt te eten bij Tahinis.
Lees meer over de bitcoin:
- ‘Op het moment dat er de komende 2 jaar een mondiale financiële crisis komt, lijdt ook de cryptomarkt pijn’
- De bitcoin leek te beschermen tegen inflatie – totdat de grootste cryptomunt binnen 10 dagen ruim 15% in waarde daalde
- Steunniveau van $58.000 is belangrijk voor de bitcoin: daaronder dreigt verdere daling, zegt een technisch analist